یوگا

آموزش اصولی یوگا|یوگای ۸ مرحله ای

در حدود ۳۰۰۰ سال قبل دانشمندی هندی به نام «پاتنجلی» Patanjeli یوگا را در کتابی به نام «یوگا سوتراس» Yoga soutras نوشت. او یوگا را به ۸ مرحله تقسیم کرد که بعدها به نام یوگای ۸ مرحله ای یا «اشتانگایوگا» Ashtanga yoga  (در زبان سانسکریت آشتانگا به معنای ۸ اندام) نامیده شد. «پاتنجلی» معتقد است هرکس در هر شرایط و در هر زمان و مکان می‌تواند با انجام تمرینات یوگا تکامل جسم و ذهن را تجربه کند. (ashta = هشت ، anga = اندام). این هشت مرحله اساساً به عنوان راهنمایی در مورد چگونگی زندگی معنادار و هدفمند عمل می کنند. یوگای ۸ مرحله ای به عنوان نسخه ای برای رفتارهای اخلاقی و انضباط شخصی عمل می کنند. آنها توجه را به سمت سلامتی فرد سوق می دهند و کمک می کنند تا جنبه های معنوی ذات خود را تصدیق کنیم. در این مطلب می خواهیم این ۸ مرحله را بشناسیم.

آموزش یوگا مرحله به مرحله

مرحله اول یوگای ۸ مرحله ای : یاما در یوگا

اندام اول ، یاما ، با معیارهای اخلاقی و احساس صداقت فرد سروکار دارد و بر نحوه رفتار شخص در زندگی مرتبط است. یاماها شیوه هایی هستند که بیشترین ارتباط را با آنچه ما به عنوان قانون طلایی می شناسیم ، دارد. قانون طلایی درک این جمله است. “همانطور که می خواهید آنها با شما رفتار کنند با دیگران رفتار کنید”

پنج یاما عبارتند از:
آهیمسا: عدم خشونت

ساتیا: راستگویی

آستایا: دزدی نکردن وامانت داری

Brahmacharya: پاکدامن بودن

Aparigraha: نداشتن طمع

مرحله ای دوم یوگای ۸ مرحله ای : نیاما

نیاما ، به نظم درونی و اعمال معنوی مربوط است. حضور منظم در مراسم معبد یا کلیسا ، گفتن فضل قبل از غذا ، توسعه روشهای مدیتیشن شخصی یا عادت به پیاده روی در حال تفکر به تنهایی ؛ از موارد مهم نیاماها در عمل است.

پنج نیاما عبارتند از:
Saucha (ساواچا) : پاک بودن ذهن و جسم

سانتوشا: قناعت کردن

تاپاس: گرما؛ ریاضت های معنوی

Svadhyaya (سوادهایا)  : مطالعه کتاب مقدس

آشوارا _ پرانیدهاما : تسلیم شدن در برابر خدا

یوگای مرحله به مرحله
یوگای ۸ مرحله ای

مرحله سوم یوگای ۸ مرحله ای : آسانا

استقرار بدن با انجام حرکات بدنی آسانا برای آزاد کردن جسم و ذهن از استرس و فشار است. این حرکات بدن را آرام می کند و به آن انرژی می دهد. هدف آسانا رساندن جسم و ذهن به یکپارچگی و وحدت است. از نظر یوگیک ، بدن معبدی از روح است که مراقبت از آن مرحله مهمی از رشد معنوی ماست. از طریق تمرین آسانا ، ما عادت نظم و توانایی تمرکز را پیدا می کنیم ، که هر دو برای مدیتیشن لازم هستند.

 آموزش یوگا و مدیتیشن در ۳۰ روز

مرحله چهارم یوگای ۸ مرحله ای : پرانایاما

کنترل نیروی حیاتی با انجام تمرینات تنفسی یوگا پرانایاما نامیده می شود که به کنترل تنفس مربوط است . در این مرحله ، با انجام تمرینهای تنفسی ، تنفس تنظیم می شود. مرحله چهارم یوگای ۸ مرحله ای که به طور کلی به عنوان کنترل نفس بیان می شود ، شامل تکنیک هایی است که باعث تسلط بر روند تنفسی و ارتباط بین نفس ، ذهن و احساسات ، طراحی شده است. پرانایاما ، که موجب “افزایش نیروی حیات” می شود، نه تنها بدن را جوان می کند بلکه در واقع تمام ابعاد زندگی را نیز گسترش می دهد. شما می توانید پرانایاما را به عنوان یک تکنیک منزوی (مثلاً نشستن و انجام تعدادی تمرین تنفسی) تمرین کنید ، یا آن را در برنامه روزانه هاتا یوگای خود ادغام کنید.

این چهار مرحله اول یوگای اشتانگای پاتانجالی بر پالایش شخصیت ما ، به دست آوردن تسلط بر بدن و ایجاد آگاهی پرانرژی از خودمان متمرکز است ، همه اینها ما را برای نیمه دوم این سفر آماده می کند ، که با حواس ، ذهن و رسیدن به حالت آگاهی بالاتر در ارتباط است.

مرحله پنجم یوگای ۸ مرحله ای : پراتیاهارا یوگا

پراتیاهارا ، اندام پنجم ، به معنی عقب نشینی یا تعالی حسی است. در این مرحله است که ما تلاشی آگاهانه داریم تا آگاهی خود را از دنیای خارج و محرک های بیرونی دور کنیم. تمرین پراتیاهارا فرصتی را برای ما فراهم می کند که کمی عمیق جستجو کنیم و نگاهی به خود بیندازیم. این عقب نشینی به ما اجازه می دهد تا اشتیاق خود را به صورت عینی مشاهده کنیم . یعنی عادت هایی که شاید برای سلامتی ما مضر باشند و احتمالاً در رشد درونی ما اختلال ایجاد کنند.

مرحله ششم آموزش اصولی یوگا: دهارانا (Dharana)

همانطور که هر مرحله ما را برای مرحله بعدی آماده می کند ، تمرین پراتیاهارا زمینه ای برای دارانا یا تمرکز را ایجاد می کند. پس از اینکه خود را از حواس پرتی های بیرونی راحت کردیم ، اکنون می توانیم با حواس پرتی ذهن خود کنار بیاییم. کار ساده ای نیست! در تمرین تمرکز ، که مقدم بر مراقبه است ، می آموزیم که چگونه با تمرکز روی یک شی با قدرت ذهنی واحد ، روند تفکر را کند کنیم. در آسانا و پرانایاما ، اگرچه ما به اعمال خود توجه می کنیم ، گاهی تمرکز کافی نداریم. تمرکز ما به طور مرتب تغییر می کند. در pratyahara ما درون خود را مشاهده می شویم. اکنون ، در دارانا ، توجه خود را بر روی یک نکته متمرکز می کنیم. دوره تمرکز طولانی مدت به طور طبیعی منجر به مراقبه می شود.

یاما و نیاما
یاما ، با معیارهای اخلاقی و احساس صداقت فرد سروکار دارد و بر نحوه رفتار شخص در زندگی مرتبط است.

مرحله هفتم حرکات اصولی یوگا: دهیانا(Dhyana )

مراقبه یا تدبر ، مرحله هفتم اشتانگا ، جریان بی وقفه تمرکز است. گرچه تمرکز (دارانا) و مراقبه (دهیانا) ممکن است یکسان باشد ، اما یک خط تمایز خوب بین این دو مرحله وجود دارد. در جایی که دارانا توجه یک طرفه را انجام می دهد ، در نهایت دهانا نوعی حالت کاملاً آگاهانه و بدون تمرکز است. در این مرحله ذهن ساکت شده است و در سکون فکرهای اندکی ایجاد می کند یا اصلاً فکر نمی کند. قدرت و استقامت لازم برای رسیدن به این حالت سکون کاملاً چشمگیر است. اما تسلیم نشوید اگرچه این یک کار دشوار و غیرممکن به نظر می رسد ، به یاد داشته باشید که یوگا یک روند رو به رشد است. حتی اگر ممکن است به وضعیت ایده آل یا حالت آگاهی ایده آل نرسیم ، در هر مرحله از پیشرفت خود سود می بریم.

آموزش یوگا مرحله به مرحله با حرکت هشتم : سامادهی (Samadhi)

پاتنجالی این مرحله هشتم و آخر اشتانگا را به عنوان حالت وجد توصیف می کند. در این مرحله ، مراقبه با نقطه تمرکز خود ادغام می شود و به کلی از خود فراتر می رود. مراقبه ای که پیوندی عمیق با امر الهی و پیوندی با همه موجودات زنده دارد. آنچه پاتانجالی به عنوان پایان دادن به مسیر یوگا توصیف کرده است و آنچه در اعماق وجود همه انسان ها به دنبال آن هستند صلح است . همچنین ممکن است تأمل کنیم که این مرحله نهایی یوگا – روشنگری – نه قابل خرید است و نه می توان آن را تصاحب کرد. فقط می توان آن را تجربه کرد که قیمت آن فداکاری مداوم و اشتیاق است.

منبع

‫2 دیدگاه ها

  1. ممنون از مطالب خوبتون.لطفا بگید که کدوم تمرین ها در یوگا به بهبود تنفس کمک می کنه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا