با شنیدن کلمه “ذن” چه چیزی به ذهن شما خطور می کند؟ احتمالاً به کلماتی مانند آرام، آرامش، مدیتیشن و سکوت فکر خواهید کرد. یا ممکن است یک صحنه طبیعت ، باغ یا حتی شخصی را در حال مدیتیشن را تصور کنید. اما کلمه “ذن” از کجا آمده است و مدیتیشن ذن چیست؟ در این مقاله از آکادمی فیتنس به این مطلب می پردازیم.
ذن چیست؟
“ذن” کلمه ژاپنی “مدیتیشن” است. ذن یک مکتب آیین بوداییست. “بودیدارما” ، یک راهب هندی، به عنوان بنیانگذار آیین بودایی ذن شناخته می شود. آیین بودایی ذن یک مکتب مذهبی آسیایی است که بیش از 1000 سال پیش پدید آمده است. “بودیدارما” با معرفی آیین بودایی ذن به چین در قرن پنجم مشهور شد، اما خود آیین بودایی قرن ها پیش در چین شناخته شده بود.
مدیتیشن ذن چیست؟
مدیتیشن ذن، که به آن ذاذن نیز می گویند، یک روش مدیتیشن است که ریشه در روانشناسی بودایی دارد. هدف از مدیتیشن ذن، تنظیم توجه است. گاهی از آن به عنوان تمرینی یاد می شود که شامل “فکر کردن در مورد فکر نکردن” است. افراد معمولاً در هنگام مدیتیشن ذن، به حالت نیلوفر آبی یا با پاهای ضربدری می نشینند و توجه خود را به سمت داخل متمرکز می کنند. برخی از افراد حرفه ای می گویند این مرحله با شمارش تنفس از یک تا ده انجام می شود برخی دیگر می گویند که هیچ شماری در این کار وجود ندارد.
برای درک این موضوع، هاتا یوگا به شما کمک می کند.
تفاوت ذن و مدیتیشن ؟
ذن تلفظ کلمه ژاپنی “chan” است. “chan” از واژه سانسکریت “dhyana” میآید که به “حالت متفکرانه” یا “جذب” ترجمه میشود. یک اختلاف رایج در مورد ذاذن وجود دارد، برخی از مردم فکر می کنند ذاذن یک روش برای رسیدن به حالت “بدون فکر” است. چنین تصوری از ذاذن فرض می کند که با روش هایی می توان به حالت خاصی از ذهن دست یافت. در غرب، ذاذن معمولاً به “مدیتیشن ذن” یا “مدیتیشن نشسته” گفته می شود. به طور کلی، به این حالت است که پای چپ را روی ران راست و کف پای راست را زیر ران چپ قرار دهید. این وضعیت به شما کمک می کند در حالی که در لحظه حال هستید، از بدن، به ویژه نفس خود آگاه باشید. در حال حاضر، ذاذن یکی از روشهای سنتی شرقی برای دستیابی به اهدافی مانند سلامت ذهن،بدن، رفتار اجتماعی سالم ، ذهن آرام و حل مشکلات مختلف زندگی در نظر گرفته می شود.
آیا ذاذن همان مدیتیشن است؟
تشخیص بین مدیتیشن و تمرین ذاذن ضروری است. اگرچه تمرین ذاذن شامل مدیتیشن است، اما از مدیتیشن بسیار فراتر است. ذاذن با عبارت ” آزادانه، بی حرکت مانند کوه جسورانه نشستن” توصیف می شود. بنابراین می توان حالت های مختلف ذهن را از طریق ذاذن تجسم کرد. این چیزی فراتر از فواید مدیتیشن است. این حالت آگاهی از کل بدن است.
فواید مدیتیشن ذن
مدیتیشن دارای فواید بسیار زیادی مانند سلامتی جسمی ، اجتماعی، روحی و عاطفی است. مدیتیشن می تواند تسکین دهنده استرس باشد، به همین دلیل بسیاری از افراد در وهله اول به آن متوسل می شوند. مدیتیشن ذن مزایای مشابه سایر مدیتیشن ها دارد اما تحقیقات نشان می دهد انواع مختلف مدیتیشن به روشهای کمی متفاوت بر مغز تأثیر می گذارند. بنابراین، ممکن است مدیتیشن ذن مزایای بیشتر از آنچه در انواع دیگر مدیتیشن ها دیده می شود، داشته باشد.
تاثیر بر مغز
سالهاست که دانشمندان درباره چگونگی مدیتیشن روی ذهن و تاثیر آن بر بدن مطالعه کردند. در یک مطالعه در سال 2008 ، محققان 12 نفر را که بیشتر از سه سال تمرین روزانه مدیتیشن ذن داشتند با 12 نفر که هرگز مدیتیشن تمرین نکرده بودند مقایسه کردند. از همه افراد در این تحقیق اسکن مغزی گرفته شد و از آنها خواسته شد تا روی تنفس خود تمرکز کنند. گاهی اوقات از آنها خواسته می شد که یک کلمه واقعی را از یک کلمه بی معنی روی صفحه رایانه تشخیص دهند. سپس به آنها گفته می شد تا دوباره بر تنفس خود تمرکز کنند. این اسکن ها نشان داد که آموزش ذن منجر به فعالیت در مناطقی از مغزی می شود که به عنوان “شبکه پیش فرض” شناخته می شوند. کسانیکه به طور منظم مدیتیشن ذن را انجام می دادند، بسیار سریعتر از تازه کاران می توانستند به تمرکز بر تنفس خود برگردند. در این مطالعه به این نتیجه رسیدند که مدیتیشن ممکن است توانایی تمرکز ، توجه و محدود کردن حواس پرتی را افزایش دهد. همه اینها می تواند برای مردم دنیای دیجیتال امروز یک مبارزه باشد.
دسترسی به ضمیر ناخودآگاه
کنجکاوی زیادی در مورد اینکه آیا مدیتیشن ذن می تواند به افراد حرفه ای اجازه دسترسی بهتر به ذهن ناخودآگاه خود را بدهد وجود دارد . تصور می شود که ذهن آگاه می تواند در یک زمان فقط روی یک چیز تمرکز کند. اما محققان معتقدند ذهن ناخودآگاه وسیع تر است. بسیاری از محققان بر این باورند که دانستن چگونگی دسترسی به ذهن ناخودآگاه می تواند باعث خلاقیت بیشتر شود. همچنین به افراد کمک کند تا از آنچه برای رسیدن به اهدافشان باید انجام دهند آگاهی بیشتری کسب کنند.
مطالعه ای در سال 2012 بررسی کرد که آیا مدیتیشن ذن به افراد حرفه ای کمک می کند تا به ذهن ناخودآگاه خود دسترسی بهتری داشته باشند یا خیر؟ همه شرکت کنندگان در مدیتیشن ذن باتجربه بودند. از یک گروه خواسته شد 20 دقیقه مدیتیشن کند. از گروه دیگر خواسته شد مجله بخوانند. سپس همه شرکت کنندگان در یک اتاقک با کامپیوتر قرار گرفتند. از آنها خواسته شد كه سه كلمه نشان داده شده در صفحه را با كلمه مرتبط چهارم متصل كنند. همچنین از آنها خواسته شد تا جواب را سریع تایپ کنند. افرادی که قبل از آزمون مدیتیشن می کردند، سریعتر می توانستند این کار را انجام دهند، این نشان داد که آنها دسترسی بهتری به ذهن ناخودآگاه خود دارند. محققان این مطالعه گزارش دادند که مدیتیشن ذن می تواند فهم بهتری از آنچه در پس زمینه مغز اتفاق می افتد ارائه دهد.
تمرینات ذن
عادت های ذن می تواند تجربه زندگی در حال تغییر به شما بدهد. چنین عادت هایی با تمرکز بیشتر بر زمان حال ، آرام شدن برای لذت بردن از آرامش درونی، به شما کمک می کند تا از زندگی لذت ببرید. این عادت ها شامل عادت های غذایی، تغییرات رفتاری و آگاهی از نحوه کار ذهن در حالت های مختلف است.
برخی از عادت های ذن برای شروع تغییر زندگی:
1. تنفس ذن: آگاهی کامل از تنفس، شما را از ذهن نامنظم و خارج از کنترل دور می کند. این به شما کمک می کند تا اهمیت ذهن آرامتر و کنترل شده را درک کنید.
2. لبخند بزنید : لبخند به شما کمک می کند تا هورمون های آرامش دهنده آزاد کنید و به ایجاد احساس خوشبختی و آرامش کمک کنید.
3. طبیعت: برای فرار از نابسامانی ذهنی که امروز برای زندگی در جهان به وجود آمده است، وقت بگذارید. زمان خود را صرف استراحت کنید و خود را در طبیعت غرق کنید. بنشینید، بالا بروید یا پیاده روی کنید.
4- حضور داشته باشید: مهم نیست کجا هستید، زمان را صرف کنید تا به سادگی و اکنون اینجا باشید.
5. مدیتیشن: تکنیک های ساده مدیتیشن وجود دارد که می توانید امروز هنگام حرکت به سمت انجام یک تمرین ذن مناسب ، آنها را بیابید. آنها می توانند به شما کمک کنند تا سفر رسیدن به ارتباط عمیق تر و آرامش درونی شروع کنید.
چگونه بفهمیم که مدیتیشن ذن برای شما مناسب است؟
وقتی نوبت به مدیتیشن میرسد، مهم است که بدانید کدام نوع برای شما مناسبتر است. تحقیقات نشان می دهد که مدیتیشن ذن همیشه موردتوجه همه افراد نیست.
در یک مطالعه در سال 2012، دانشجویان هفت روز را صرف تمرین نوع خاصی از مدیتیشن در طول چهار هفته کردند. در پایان مطالعه، از آنها خواسته شد تا شیوههای مدیتیشن را به ترتیب اولویت شخصی رتبهبندی کنند. شرکتکنندگان بهطور قابلتوجهی مدیتیشن ویپاسانا (ذهنآگاهی) و مانترا را بالاتر از ذن و چیگونگ قرار دادند.
لذت بردن از تمرین مدیتیشن کلید حفظ آن در مدت طولانی است. اگر مراقبه ذن را امتحان می کنید و برای شما مناسب نیست، سایر مراقبه ها را تمرین کنید. نوع دیگری را امتحان کنید تا زمانی که مدیتیشن مناسب را پیدا کنید.
بهتون پیشنهاد میدم درباره ذهن آگاهی بخوانید.
منبع